Izvješće o radu Udruge u 2018. godini

Dragi članovi,

prošlo je četrnaest godina od osnutka Udruge. Ponosni smo na ovo proteklo razdoblje u kojem smo nizom akcija uspjeli ukazati na potrebe naše djece i poboljšati kvalitetu liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik. Danas ukupno brojimo 123 člana.

Godinu smo započeli u Vodicama od 03. do 06. siječnja u hotelu Olympia, u uspješno organiziranom 12. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Vodicama. Krenuli smo ujutro 03. siječnja 2018. godine, autobusom, i okupili članove s područja Konavala, Župe Dubrovačke, Grada Dubrovnika, Metkovića i otoka Korčula, a s nama su bili i prijatelji iz drugih dijabetičkih udruga Lijepe naše. Sveukupno nas je bilo 65-oro.  Tijekom putovanja i boravka pratilo nas je lijepo vrijeme. Dobrim raspoloženjem i druženjem  prepustili se zajedničkim trenucima.
U prostorima Hotela organizirali smo radionicu na temu uskraćivanja prava dijabetičara na liječenje i prava roditelja na skrb djece, a nakon koje ćemo se otvorenim pismom obratiti nadležnim Ministarstvima i Zavodu.
Manja djeca su sudjelovala u likovnoj radionici, zajedno s mamama i tetom Anom.
Malo starija djeca su koristila prostore fitness centra za aktivnosti, nakon nagomilanih školskih obaveza, a svakodnevno su susretali vršnjake Hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije.
Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Šibenskog dijabetičkog društva na zajedničkom ručku,  druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom. Organizirali su za nas razgledavanje grada i prekrasnih Tvrđava Barone i Sv. Mihovil.
Svaku večer smo imali zabavni program u prostorima konobe Hotela i družili se do dugo u noć. Za rastanak i spavanje smo pjevali Zoru bilu.
Ovim kampom smo ponovno oživjeli naš trokut Dbg-St-Zg u borbi protiv dijabetesa. Roditelji su bili sretni i zadovoljni, jer poslije aktivnosti šećeri u krvi su bili u normali.

U Zadru se 28. travnja održala XXI. Koordinacija dalmatinskih dijabetičkih udruga i  Susret dijabetičara Dalmacije. U Hotelu Kolovare smo se okupili u jutarnjim satima i nakon prigodnog domjenka uputili u obilazak grada uz pratnju turističkih vodiča. U istom vremenu je održana XXI. sjednica koordinacije dalmatinskih dijabetičkih udruga na kojoj je prezentirana primjena Nacionalnog programa zaštite od šećerne bolesti u razdoblju 2015.-2020. godina, informacije o stanju u Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga i svakodnevnim problemima dijabetičara. Naša zbilja su  učestala i kontinuirana smanjivanja prava na zdravstvenu zaštitu, pravo na  pomagala i lijekove, a isto će dovesti do katastrofalnih posljedica za oboljele, njihove obitelji,  zdravstveni sustav, ekonomski sustav i  cijelu zemlju.
Unatoč mnogobrojnim problemima koji tište dijabetičku zajednicu, domaćini iz Udruge Cukrići organizirali su zabavni program, te animatore za djecu i na taj način sve probleme “stavili u drugi plan”.
Slijedećem XXII. susretu dijabetičara Dalmacije, u listopadu 2018. godine, mi ćemo biti domaćini i organizirati program u našem Gradu i tome se iskreno veselimo.
Priključili smo se održavanju manifestacije Dani otvorenih vrata udruga, koja se ove godine bio od 24. do 26. svibnja, a mi smo pozvali sugrađane na posjet naših web stranica  www.udruga-slatki-zivot.hr, jer su nam prostori u izgradnji, pa na ovaj način smo predstavili svoj rad i projekte financirane iz javnih izvora.
Udruga je jedan od pokretača i promotor aktivnosti  za uvođenje aparata za kontinuirano mjerenje glukoze (CGMS) na listu ortopedskih pomagala HZZO, pa smo nakon 2500 trakica za mjerenje GUK-a za djecu do 18 godina, zajedno s drugim dijabetičkim udrugama u Republici Hrvatskoj i u tome uspjeli i od 16.08.2018. godine ovaj uređaj je na Listi.

XXII. Koordinacija i Susret dijabetičara Dalmacije održana je u Dubrovniku 07. listopada u organizaciji udruge Slatki život. Program je okupio preko 200 sudionika iz osam dalmatinskih dijabetičkih udruga. U jutarnjim satima u Restoranu Mimoza počeo je program, a otvorio ga je Pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, koji je pozdravio okupljene u ime Grada Dubrovnika i istaknuo kako je Grad uvijek bio partner Udruzi, te da se nada da će se u nadolazećem razdoblju zadržati iste smjernice.
Koordinator dijabetičkih udruga Dalmacije Branko Lulić istaknuo je ciljeve ovih susreta, a kroz koje se svi članovi udruga informiraju o novostima u svijetu dijabetesa, a upoznaju se i ljepote od Zadra do Dubrovnika.
Nakon brze marende, slijedio je đir dalmatinskih dijabetičara s vodičima po Gradu i izlet na Lokrum, a članovi Udruge Slatki život održali su redovnu izvještajnu godišnju Skupštinu i  usvojili izvješća za prethodno razdoblje i plan rada za naredno razdoblje.
Nakon povratka i ručka u Restoranu Mimoza sudionici Susreta su nastavili istraživati     prošlost, sadašnjost, kulturu i tradiciju Dubrovnika na Gradskim zidinama i tvrđavi Lovrijenac.
Na radnom sastanku XXII. Koordinacije razgovaralo se kroz više točaka o potrebnim mjerama za bolju edukaciju bolesnika i boljoj prevenciji komplikacija dijabetesa. Mjerodavnima će se uputiti dopisi sa našim zahtjevima, a koji su opravdani i u konačnici će voditi smanjivanju troškova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a na koje sada odlazi više od 4 milijarde kuna.
U kasnim popodnevnim satima slijedio je rastanak na Pilama i pozdrav do narednog susreta.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik,  i Udruge Slatki život održali smo akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani. Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi Udruge Slatki život u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 1.a razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.

Sve naše aktivnosti bile su medijski popraćene od lokalnih radijskih postaja, portala i Dubrovačke televizije.

Ove zimske praznike djeca i roditelji proveli su četiri dana u Zadru, u hotelu Club Funimation Borik, u uspješno organiziranom 13. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Boriku. Krenuli smo rano ujutro 03. siječnja 2019. godine, autobusom, i okupili članove s područja Konavala, Župe Dubrovačke, Grada Dubrovnika, otoka Mljeta, Metkovića i otoka Korčula, a s nama su bili i prijatelji iz Zagreba, Splita i Ogulina.  Tijekom putovanja i boravka pratilo nas je lijepo vrijeme.

Animacijski tim Hotela kroz zabavne programe u Falky Landu brinuo se za sportske aktivnosti, zabavu, akciju i razonodu, a u wellness i fitness centru djeca i roditelji su koristili  vodene aktivnosti za opuštanje od svakodnevnih životnih izazova.

Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Udruge Cukrići iz Zadra i Šibenskog dijabetičkog društva na zajedničkom ručku, druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom.

U prostorima Hotela organizirali smo radionicu na temu uskraćivanja prava dijabetičara na liječenje i prava roditelja na skrb djece, a nakon koje smo se otvorenim pismom obratili nadležnim Ministarstvima i Zavodu.

Godišnju članarinu za 2019. godinu u iznosu 50,00 kn uplatite na IBAN udruge HR8824840081102653928.