Izvješće o radu Udruge u 2016. godini

Draga djeco i roditelji,

prošlo je dvanaest godina od osnutka Udruge. Ponosni smo na ovo proteklo razdoblje u kojem smo nizom akcija uspjeli ukazati na potrebe naše djece i poboljšati kvalitetu liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik. Danas ukupno brojimo 111 članova.
    Godinu smo započeli u Termama Tuhelj u uspješno organiziranom 10. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Mijenjamo dijabetes u Termama Tuhelj. Imali smo mnoštvo sadržaja u vezi s dijabetesom. Uspješno smo održali dvije radionice:
1. Recimo NE pušenju i NE alkoholu, te jednoglasno poslali svoju poruku
2. Antidijabetes učinci soka aronije OPG Medić.
Ovim kampom smo ponovno oživjeli naš trokut Dbg-St-Zg u borbi protiv dijabetesa. Roditelji su bili sretni i zadovoljni, jer poslije aktivnosti šećeri u krvi su bili u normali.
    U suradnji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge Slatki život, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, DZ Metković, DZ „Dr. A. Franulović“ Vela Luka, Sveučilišta u Dubrovniku, općine Blato i Ljekarne Draženović na području Dubrovačko-neretvanske županije obilježili smo Svjetski dan zdravlja (07. travnja), a koji je bio posvećen je šećernoj bolesti (dijabetesu). Tijekom javnozdravstvenih akcija mjerili smo razinu šećera u krvi i krvni tlak, a zainteresiranim građanima davali zdravstvene savjete uz dijeljenje promotivno-edukativnih materijala.
    Grad Dubrovnik u suradnji s Vijećem civilnog društva Grada Dubrovnika i ove godine tradicionalno je organizirao Dane otvorenih vrata dubrovačkih udruga u srijedu 25. svibnja od 09.00 do 12.00 sati u parku Luja Šoletića u Gružu. Mjerili smo GUK za 100-tinjak osoba, a najviše izmjerena razina glukoze u krvi bila je 20,4 mmol/L. Svim osobama s intolerancijom glukoze u krvi su dane sve potrebite  upute.
    Dvije obitelji iz Udruge boravilo je u od 23. – 25. rujna 2016. godine u Zadru na Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda”, a koji je održan u Omladinskom hostelu Zadar, u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji iz dijabetičkih udruga iz Zagreba, Varaždina, Županje, Šibenika, Splita, Ivanić Grada, Rijeke, Bjelovara, Zadra i ostalih krajeva Lijepe naše.
    06. listopada 2016. godine u popodnevnim satima u Restoranu Mimoza održali smo redovnu Skupštinu udruge, obilježili dvanaest godina postojanja, a ujedno je to bila i proslava Dana neovisnosti naše Domovine i obilježavanje Dječjeg tjedna.
U radnom dijelu usvojili smo izvješća za prethodno razdoblje, izabrali tijela uprave i plan rada za naredno razdoblje. Prezentacijom slika prisjetili smo se svih naših lijepih i radosnih zajedničkih trenutaka provedenih u prethodnih 12 godina. Nakon ugodno provedenog vremena, u restoranu je nastavljena proslava rođendana, a na jelovniku je bila ukusno pripremljena hrana.
    Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog, ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik,  i Udruge Slatki život, održali smo akciju mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani. Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 3. b razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili su krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.
U popodnevnim satima u dvorani Zavoda za javno zdravstvo DNŽ održana je poučna radionica na temu:
 "Abbott Diabetes Care- Pouzdan partner pacijentima na inzulinskoj terapiji" "Pravilno korištenje uređaja za samokontrolu glukoze u krvi"
I ove godine povodom Svjetskog dana šećerne bolesti uključila se dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji u razdoblju od 12. – 14. studenog 2016. godine, tim se Dubrovnik pridružio mnogobrojnim gradovima u svijetu koji na ovaj način potiču građane na podizanje svjesnosti o opasnostima koje nosi dijabetes.
    Ove zimske praznike djeca i roditelji proveli su četiri dana u Zadru, u hotelu Club Funimation Borik, u uspješno organiziranom 11. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Boriku. Krenuli smo rano ujutro 05. siječnja 2017. godine, autobusom, i okupili članove s područja Konavala, Župe Dubrovačke, Grada Dubrovnika i otoka Korčula, a s nama su bili i prijatelji iz Zagreba, Splita i Ogulina.  Tijekom putovanja su se izredali svi zimski vremenski uvjeti, a temperatura spustila ispod nule. Dobrim raspoloženjem i druženjem rastjerali smo sve loše i prepustili se sadržajima Hotela.
Animacijski tim Hotela kroz zabavne programe u Falky Landu brinuo se za sportske aktivnosti, zabavu, akciju i razonodu, a u wellness i fitness centru djeca su koristila  vodene aktivnosti za opuštanje nakon nagomilanih školskih obaveza.
Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Udruge Cukrići iz Zadra na zajedničkom ručku,  druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom.
U povratku, u nedjelju 08. siječnja 2017. godine, nazočili smo Svetoj misi u Samostanu svetog Frane i zahvalili Svevišnjem Bogu na  milostima koje smo dobili u Zadru.
    Udruga je jedan od pokretača i promotor aktivnosti  za uvođenje aparata za kontinuirano mjerenje glukoze (CGMS) na listu ortopedskih pomagala HZZO, pa ćemo nakon 2500 trakica za mjerenje GUK-a za djecu do 18 godina, zajedno s drugim dijabetičkim udrugama u Republici Hrvatskoj u tome i uspjeti.
    U organizaciji HSDU u Vodicama, Hotel „Olympia“ od 20. – 23. travnja o.g. je 13. Kongres osoba sa šećernom bolešću Hrvatske i 7. Susret mladih dijabetičara. Smještaj je u dvokrevetnim sobama 1.250,00 kn (3 puna pansiona, te organizacija Kongresa). Osim druženja sa drugim članovima udruga, u programu su teme o pristupu u liječenju osoba sa šećernom bolešću.
    Molim na gsm. 098 732 800 prijavite Vaše sudjelovanje do 14. ožujka (zaključno), a Udruga će sudjelovati u plaćanju troškova smještaja.

Godišnju članarinu za 2017. godinu u iznosu 50,00 kn uplatite na IBAN udruge HR8824840081102653928.