Izvješće o radu Udruge u 2017. godini

Dragi članovi,

prošlo je trinaest godina od osnutka Udruge. Ponosni smo na ovo proteklo razdoblje u kojem smo nizom akcija uspjeli ukazati na potrebe naše djece i poboljšati kvalitetu liječenja u Općoj bolnici Dubrovnik. Danas ukupno brojimo 115 članova.

Godinu smo započeli u Zadru od 05. do 08. siječnja, u hotelu Club Funimation Borik, u uspješno organiziranom 11. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Boriku.
Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Udruge Cukrići iz Zadra na zajedničkom ručku,  druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom.

Šest članova Udruge prisustvovalo je na 13.  Kongresu osoba sa šećernom bolesti u Vodicama od 20. do 23. travnja. Sudjelovalo je oko 300 osoba s dijabetesom i medicinskih djelatnika. Održana su predavanja i radionica o različitim temama u svezi s liječenjem šećerne bolesti, a bilo je to i mjesto susreta starih prijatelja. Teme su bile vezana uz suvremeni pristup u liječenju, edukacijske mogućnosti, psihološki pristup, važnost sporta i pravilne prehrane u regulaciji šećerne bolesti. Tijekom kongresa udruge HSDU-a su predstavljale svoje projekte.
Na susretu mladih, kroz radionice se razgovaralo o edukaciji mladih i temama odrastanja uz dijabetes. Kongres je proširio suradnju među dijabetičarima i njihovim obiteljima, a nova poznanstva i prijateljstva će sigurno ostati, a iz godine u godinu  rasti.
Uz terapiju inzulinom, pristup liječenju osoba sa šećernom bolesti potpuno se izmijenio. Danas mladi oboljeli od tipa 1 dijabetesa imaju podjednaku šansu za proživjeti kvalitetan život i doživjeti duboku starost, kao i njihovi vršnjaci koji nemaju dijabetes.
Hrvatski savez dijabetičkih udruga je još jednom uspješno organizirao Kongres. Partnerstvo je nastavak uspješne suradnje  i redovito sudjelujemo na Kongresima dijabetičkih udruga RH i ovo nam je 7. u nizu.

U subotu 7. listopada u jutarnjim satima u Restoranu Mimoza održali smo redovnu izvještajnu Skupštinu udruge, obilježili trinaaest godina postojanja, a ujedno je to bila i proslava Dana neovisnosti naše Domovine i obilježavanje Dječjeg tjedna.  U radnom dijelu usvojili smo izvješća za prethodno razdoblje i plan rada za naredno razdoblje. Prezentacijom slika prisjetili smo se svih naših lijepih i radosnih zajedničkih trenutaka provedenih u prethodnih 13 godina.

Tri obitelji iz Udruge boravilo je u od 06. – 08. listopada 2017. godine u Biogradu na Moru na 4. Obiteljskom kampu “Dijabetes bez granica i predrasuda”, a koji je održan u Pierre & Vacances Premium Crvena Luka Apartments, u organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva sa svojim timom volontera. Kampu je prisustvovalo 40-tak obitelji iz dijabetičkih udruga Lijepe naše. Kamp je osmišljen u obliku raznovrsnih edukacija i radionica za ciljanu grupu korisnika, a uz bogat animacijski program.

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, koji se obilježava 14. studenog ispred palače Sponza u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, Službe za patronažu DZ Dubrovnik,  i Udruge Slatki život održali smo akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka, procjene rizika za razvoj dijabetesa, podjela promotivnih materijala i savjeti o pravilnoj prehrani. Kako bi upozorili sugrađane na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti, članovi Udruge Slatki život u suradnji s učiteljicom Snježanom Viteškić i učenicima 4. b razreda OŠ Marina Getaldića ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravili krugove. Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti.

Sve naše aktivnosti bile su medijski popraćene od lokalnih radijskih postaja, portala i Dubrovačke televizije.

Ove zimske praznike djeca i roditelji proveli su četiri dana u Vodicama, u hotelu Olympia, u uspješno organiziranom 12. zimskom kampu za djecu oboljelu od dijabetesa. Kamp smo nazvali Zajedno protiv dijabetesa u Vodicama. Sveukupno nas je bilo 65-oro.
U prostorima Hotela organizirali smo radionicu na temu uskraćivanja prava dijabetičara na liječenje i prava roditelja na skrb djece, a nakon koje smo se  otvorenim pismom obratiti nadležnim Ministarstvima i Zavodu.
Manja djeca su sudjelovala u likovnoj radionici, zajedno s mamama i tetom Anom.
Malo starija djeca su koristila prostore fitness centra za aktivnosti, nakon nagomilanih školskih obaveza, a svakodnevno su susretali vršnjake Hrvatske juniorske košarkaške reprezentacije.
Ovom prigodom pridružili su nam se članovi Šibenskog dijabetičkog društva na zajedničkom ručku,  druženju i dijeljenju životnih iskustava s dijabetesom. Organizirali su za nas razgledavanje grada i prekrasnih Tvrđava Barone i Sv. Mihovil.
Svaku večer smo imali zabavni program u prostorima konobe
Ovim kampom smo ponovno oživjeli naš trokut Dbg-St-Zg u borbi protiv dijabetesa.

Po povratku poslali smo priopčenje mjerodavnim institucijama s 12. zimskog kampa Zajedno protiv dijabetesa u Vodicama, a kao reakcija na smanjenje prava dijabetičara, kroz smanjene cijene trakica i stavljanje pojedinih lijekova na B listu.
Iako je ovo jedna od najtežih situacija u kojima su se oboljeli od dijabetesa našli, ne trebamo stvarati paniku, nego u suradnji sa svim stručnim društvima i nadležnim institucijama pronaći najbolje rješenje kojim se ne bi uskraćivala prava oboljelih od dijabetesa.
Nedopustivo je to što HZZO radi, odnosno donosi odluke koje su u suprotnosti s Nacionalnim programom zdravstvene zaštite oboljelih od šećerne bolesti i Rezolucijom o šećernoj bolesti i na to naše institucije treba neprestano upozoravati.

Tijekom godine dosta vremena se trošilo na ostvarivanje prava roditelja na 1/2 radnog vremena radi njege djeteta, a s tim u svezi i prava na uvečani dječji doplatak. Pravo na uvečani dječji doplatak može se ostvariti i u slučaju kada nisu oba roditelja zaposlena, a što do unazad godinu dana nije bio slučaj. Uz zahtjev za DD treba predati i originalnu medicinsku dokumentaciju o liječenju, pa onda slijedi vještačenje na Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

U organizaciji Udruge 28. travnja (subota) u 05.45 sati je polazak, okupljanje ispred bazena, autobusom za Zadar na XXI. susret dijabetičkih udruga Dalmacije (obilazak grada uz pratnju vodiča). U Hotelu Kolovare je predviđen buffet ručak. Radni sastanak će se organizirati u popodnevnim satima, a razmatrat ćemo teme o uskraćivanja prava dijabetičara na liječenje i prava roditelja na skrb djece. Domaćini susreta, zadarska udruga Cukrići, organizirati će program za djecu i roditelje. Rastanak je u 18.00 sati, a mi ćemo se prebaciti na puni pansion u Hotel Donat. U nedjelju ćemo nazočiti Svetoj misi u Samostanu svetog Frane, a nakon ručka slijedi povratak u Grad u večernjim satima.
Udruga snosi troškove puta, ručka u Hotelu Kolovare i troškove smještaja u Hotelu Donat, a kotizacija je 100,00 kn po osobi.

Molim na gsm. 098 732 800 prijavite vaše sudjelovanje i uplatite kotizaciju do 04. ožujka (zaključno).

Godišnju članarinu za 2018. godinu u iznosu 50,00 kn uplatite na IBAN udruge HR8824840081102653928.